בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
 
לכבוד הקיץ: ארוחת חוביזה טעימה 
 
 
טלי גלסקי, גודפוד

בעבר הצילו עלי החוביזה את אנשי ירושלים מרעב - כיום הם חוזרים לככב, ובענק. טלי גלסקי עם הלהיט הרשמי של העונה החמה

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
הימים האחרונים הוכיחו שבניגוד למה שלימדו אותנו בגן, קיץ יכול לדלג על האביב. בצדי הדרכים ובמקומות שבהם האספלט לא כיסה את חורי הנמלים, מציצים צמחי שדה עליזים. אפשר להריח, ליהנות מהירוק וגם לקטוף ולהכין מהם ארוחה בניחוח קייצי.

ד"ר נסים קריספיל, אנתרופולוג שמתמחה ברפואה עממית ופולקלור, מביא בספרו "ילקוט הצמחים" מתכונים מעניינים.

המידע השימושי מלווה בסיפורים צבעוניים, דוגמת סיפור החובייזה. מן הספר עולה כי לחובייזה (חלמית, בעברית) היה תפקיד חשוב בעת המצור על ירושלים בתקופת מלחמת השחרור. ילדי בית הספר נהגו ללקט את העלים, אשר נמכרו בחנויות תחת השם "תרד ניו זילנדי".

בתחנת הרדיו "קול המגן" שודרו מתכונים ופורסמו עלוני הדרכה ותערוכות מזון. השידורים נקלטו בירדן, ורדיו עמאן הודיע ש"היהודים אוכלים חוביזה, שהיא כידוע מאכל לחמורים ובהמות, וזהו
סימן בדוק שירושלים הולכת ליפול כיוון שהיהודים מתים ברעב".

ביום העצמאות השלושים למדינה אורגן מבצע נוסטלגי, וילדי בית הספר נשלחו לאסוף עלי חובייזה שהוקפאו על ידי סנפרוסט ונמכרו במחיר סמלי. במסגרת המבצע הופצו מתכונים מתקופת המצור. לדבריו של אמנונימוס, מפורום צמחונות וטבעונות בנענע, מי שרוצה לוותר על מרכיב הביצים במתכונים יכול להשתמש בתחליפים כגון: קמח סויה, תפוחי אדמה, טופו.
 

קציצות חלמית ברוטב עגבניות

המתכון הוא של אשר הירשברג, יוזם מבצעי החוביזה הראשון בתש"ח והשני בתשל"ח (אפשר לוותר על שלב הבישול ברוטב העגבניות, ולהגיש את הקציצות כפי שהן).

מצרכים לקציצות:
כמה חופנים של עלי חלמית
6-4 שיני שום
חצי כפית פלפל שחור טחון
חצי כפית מלח
קמח מצה
שמן (לטיגון)
מים
3-2 ביצים
רוטב סויה
תבלינים

מצרכים לרוטב העגבניות:
6-3 עגבניות בינוניות בשלות או 3-2 קופסאות קטנות (100-125 גרם לקופסה) של רסק עגבניות
חצי כפית פלפל שחור טחון ו\או חצי כפית סחוג תימני
5-3 שיני שום קצוצות
2 כפות שמן (לבישול)
2/1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
2 בצלים יבשים בינוניים פרוסים לטבעות דקות

אופן הכנת הקציצות:
1. ממלאים סיר עד מחציתו במים, מוסיפים 3-2 כפות מלח ומביאים לרתיחה.

2. מוסיפים את עלי החובייזה למים, מבשלים רבע שעה ומורידים מן האש.

3. מוציאים את העלים המבושלים מן המים, טוחנים יחד עם השום וקמח המצה במטחנת בשר או מועכים במזלג ומערבבים (לא כדאי להשתמש במעבד מזון).

4. מוסיפים לתערובת את הביצים, רוטב הסויה והתבלינים ומערבבים.

5. יוצרים כדורים, משטחים אותם ומטגנים בשמן עמוק במשך 6-3 דקות.

אופן הכנת הקציצות ברוטב:
1. מרסקים את העגבניות או מערבבים את הרסק עם חצי כוס מים.

2. מוסיפים לרוטב את השמן, השום, הפלפל והסחוג.

3. מרפדים סיר בטבעות בצל, ויוצקים מעליהם את הרוטב.

4. מניחים בתוך הסיר שכבה של קציצות, מכסים בטבעות בצל ובוזקים פטרוזיליה מעל.

5. ממשיכים להניח שכבות של קציצות, בצל ופטרוזיליה עד שהקציצות נגמרות.

6. מכסים את הסיר ומבשלים במשך כשעה על אש קטנה. מוסיפים רבע כוס מים לפי הצורך (לא לדלל את הרוטב יותר מדי).

הכתבה התפרסמה במקור בגודפוד, אתר האוכל של נענע
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by